Główną atrakcją sobotniej imprezy, zorganizowanej w ramach ogólnopolskiej akcji promocyjno - informacyjnej Mrożonki Pełne Natury, będzie kulinarny pojedynek wydawnictw. Do udziału w spotkaniu zaproszeni zostali dziennikarze z trzech największych wydawnictw obecnych w Polsce, którzy utworzą trzy czteroosobowe zespoły. Do każdej drużyny dołączy znany kucharz, Karol Okrasa, Kurt Scheller lub Robert Sowa, który będzie koordynował prace, a przede wszystkim służył swoją wiedzą i doświadczeniem. Zadaniem każdego z zespołów będzie wykorzystanie mrożonych warzyw i owoców do przyrządzenia smacznych, atrakcyjnych i pomysłowych dań. Imprezę poprowadzą Ewa Dobrowolska i Jarosław Gmitrzuk.
Celem spotkania jest prezentacja możliwości, jakie stwarza wykorzystanie mrożonych warzyw i owoców w codziennym żywieniu – tłumaczy Barbara Przybylska, sekretarz Stowarzyszenia Mrożonej Żywności. Nasze widowisko ma przekonać uczestników, że bogactwo składników odżywczych, dzięki mrożonym warzywom i owocom, jest w zasięgu ręki. Mrożonki są bowiem o każdej porze roku źródłem cennych witamin i składników mineralnych, istotnych dla naszego zdrowia i samopoczucia. Dzięki nim szybko przyrządzimy wartościowe, doskonałe w smaku, urozmaicone posiłki.– dodaje Barbara Przybylska.
Spotkaniu towarzyszyć będzie szereg dodatkowych atrakcji. Specjalnie dla rodziców z dziećmi uruchomiony zostanie kącik zabaw, gdzie pod opieką doświadczonego animatora nasi milusińscy będą mogli wziąć udział w licznych zabawach i konkursach.
***
„Mrożonki Pełne Natury” to ogólnopolska kampania informacyjno-promocyjna, której celem jest informowanie o zaletach mrożonych warzyw i owoców oraz właściwych sposobach ich przygotowywania oraz przechowywania. Według statystyk Polacy spożywają aż pięciokrotnie mniej warzyw i owoców mrożonych niż mieszkańcy innych krajów Unii Europejskiej. Zdaniem ekspertów jest to przede wszystkim efekt niewielkiej wiedzy na temat mrożonek a także wielu mitów, które pokutują w naszym społeczeństwie.