Pieczenie chleba, warzenie piwa, produkcja parówek, świecące bakterie, pokazy filmów prezentujących przemysłową produkcję żywności, porady żywieniowe, pokazy zwierząt występujących w filmach, prezentacja ras psów, adopcja zwierząt ze schroniska, kiermasz kwiatów, zwiedzanie Centrum Wodnego oraz wiele innych atrakcji będzie można oglądać, podczas Dni SGGW, na które uczelnia zaprasza 20 i 21 maja br.
Jak zwykle atrakcji będzie mnóstwo.
Każdy wydział przygotował coś specjalnego. Szczególe atrakcje zaprezentuje Wydział Nauk o Żywności, który jest patronem tegorocznych Dni SGGW. Na stoisku i w laboratoriach tego wydziału będzie można obejrzeć między innymi jak produkuje się żywność w warunkach przemysłowych, a pracownicy naukowi i studenci Wydziału Nauk o Żywności opowiedzą o prawdach i mitach dotyczących produkcji żywności.
Wydział przygotował także 6 warsztatów dla uczniów szkół średnich, podczas których będą mogli uczestniczyć w pieczeniu chleba, warzeniu piwa, produkcji parówek, dowiedzieć się chemia stosowanej podczas produkcji żywności, poznać smaki i zapachy oraz drobnoustroje występujące w żywności. Aby wziąć udział w tych warsztatach należy wysłać zgłoszenie do 15 maja br. na e-mail: zywnosc_dnisggw@sggw.pl. Szczegółowe informacje są zamieszczone na stronie http://wnoz.sggw.pl w zakładce Dni SGGW. Wydział przygotował też dodatkowe atrakcje dla uczestników pikniku w kampusie SGGW. Będzie można przyjrzeć się świecącym bakteriom, wielkim bańkom mydlanym, a także wziąć udział w „zorbingu”, czyli toczeniu się w specjalnej dużej, przezroczystej kuli sferycznej.
Podczas festynu będzie można nie tylko obejrzeć, ale także kupić rośliny ozdobne, dowiedzieć się jak dbać o rośliny i zwierzęta domowe, również te egzotyczne oraz jak się zdrowo odżywiać. Na stoisku Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji będzie można zbadać sobie stężenie glukozy, cholesterolu i wyliczyć współczynnik BMI. Podczas majówki będzie można także spróbować ekologicznej żywności oraz dowiedzieć się czy należy obawiać się roślin transgenicznych oraz obejrzeć je na miejscu.
Ciekawe zwierzęta
Już tradycyjnie w trakcie Dni SGGW dobrze będą bawić się dzieci i miłośnicy zwierząt. Wydział Nauk o Zwierzętach, na dwa dni zamieni uczelniany park w mini zoo. Będzie można stanąć oko w oko z gadami, płazami, rybami, rakami, pszczołami, pająkami i ślimakami. Nie zabraknie ciekawych zwierząt gospodarskich: m.in. ozdobnych kur, świń wietnamskich i owiec burskich. Jak co roku, będzie można podziwiać zwierzęta grające w filmach, w tym wielkiego byka aktora, znanego między innymi z roli w filmie „Quo Vadis”.
Dodatkowymi atrakcjami będą także pokazy i prezentacje: jazdy kawaleryjskiej, „Taniec z koniem”, prezentacja ras psów w pokazie „Pies przez stulecia” oraz prezentacja zwierząt do adopcji. Natomiast na stoisku Komendy Stołecznej Policji oprócz laboratorium kryminalistycznego i symulatora zderzeń będzie można obejrzeć psy i konie policyjne. Zorganizowani w grupy będą mogli wybrać się na wycieczkę do Kliniki Koni, stajni, ujeżdżalni oraz Kliniki Małych Zwierząt.
Studenci na Start
Aktywnie w uczelnianej majówce będą uczestniczyć organizacje studenckie. Wystąpią m.in.:
Nie zabraknie też atrakcji sportowych. Rozegrany zostanie turniej 3 rakiet, czyli tenisa ziemnego, stołowego i badmintona. Na terenie kampusu odbędą się turnieje piłki nożnej, siatkówki plażowej, sztafety pływackie na basenie o puchar JM Rektora SGGW oraz pokaz aerobiku sportowego.
W sobotę przed Wydziałem Leśnym (bud. 34) odbędą się II Zawody Drwali Studentów Leśnictwa.
Dla zdrowia
Majówka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego to także doskonała okazja, by zadbać o swoje zdrowie. Na stoisku Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji będzie można poradzić się dietetyka, a także wykonać pomiar glukozy i cholesterolu. Dietetycy obliczą na podstawie wzrostu i masy wskaźnik BMI i poradzą, jaką dietę powinniśmy stosować. Będzie można także nauczyć się „czytania etykiet” na opakowaniach. Maltańska Służba Medyczna zaprezentuje techniki ratownictwa medycznego, pomiary ciśnienia krwi i glukozy.
Na terenie uczelnianego kampusu, na kilku stoiskach swoje produkty zaprezentują zakłady przemysłu spożywczego.
Poznaj uczelnię od podszewki
Podczas tegorocznej majówki z uczelnią można oglądać Park Wodny przy Centrum Wodnym SGGW. Będzie to możliwe w zorganizowanych grupach. Zapisać można się na stoisku Wydziału Budownictwa i Inżynierii Środowiska. Natomiast uczniowie szkół średnich mogą zwiedzać uczelniane laboratoria i sale wykładowe.
W Muzeum SGGW można obejrzeć stałą ekspozycję „Z Marymontu na Ursynów” oraz wystawę „Pastelowe barwy przyrody”. Po raz pierwszy swoje stoisko wystawi uczelniany Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy w Kirach k. Zakopanego. To doskonała okazja aby zapoznać się z atrakcyjną ofertą wypoczynkową ośrodka.
Wszystkie wydziały SGGW zaprezentują swoją bogatą ofertę edukacyjną, a przyszli studenci będą mogli szczegółowo zapoznać się z zasadami rekrutacji na studia. Młodzież, otrzyma pełną informację o kierunkach studiów i wydziałach, a także o kursach organizowanych przez uczelniany KURSAR (www.kursar.pl). W trakcie Dni SGGW uczelnia organizuje konkurs „Start po indeks”, w którym mogą wziąć udział tegoroczni maturzyści. Uczestnicy konkursu napiszą test z wybranego przedmiotu (biologia, chemia, matematyka, geografia, historia, fizyka). Zdobywcy pierwszych i drugich miejsc z poszczególnych przedmiotów otrzymają indeksy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Jak co roku Dni SGGW rozpocznie uroczyste posiedzenie Senatu uczelni, podczas którego profesor Johan Coert van Lenteren z Uniwersytetu w Wageningen, ekspert z zakresu ekologii i walki biologicznej otrzyma tytuł Doktora Honoris Causa SGGW.
Więcej informacji na temat organizowanych atrakcji i szczegółowy program Dni SGGW można znaleźć na stronie internetowej www.sggw.pl w zakładce Dni SGGW.
Wielka Majówka w SGGW odbędzie się w piątek i sobotę (20 i 21 maja) w godz. 10.00-16.00.
Główne imprezy odbywać się będą na placu przed Pałacem Rektorskim przy ul. Nowoursynowskiej 166 w Warszawie.
Patronem tegorocznych Dni SGGW jest Wydział Nauk o Żywności.
Patroni medialni: