OBIEKT
jadłodajnia i zabawialnia
Pl. Małachowskiego 3 (podziemia Zachęty), tel. (022) 8280584,
Otwarcie: 8 listopada 2007
Czynny: niedz.-czw. 12.00-1.00, pt-sob. 12.00-ost. gość.
Nowe miejsce w Warszawie dla duszy, ciała i żołądka. Obiekt zaprasza na wszechstronne nasycenie progresywną kulturą, bezpretensjonalną atmosferą i pysznym jedzeniem.
Obiekt ugości osoby odwiedzające galerę Zachęta, które chcą odpocząć przy kawie, przekąsić, ale także prezentuje swój własny program zdarzeń kulturalnych i rozrywkowych. W planach m.in. „slajdówki” – prezentacja prywatnych archiwów zdjęciowych artystów, pokazy filmowe (w listopadzie zaczynamy od współpracy z festiwalem Szorty.pl), wieczory literackie, Noce Poetów, koncerty, ale też sympatyczne wieczorki, weekendowe dancingi czy Dni Ciucha (wymianki ubraniowe dla dorosłych) i Dni Ciuszka (targi używanych ubrań dziecięcych).
Ulokowana w podziemiach Zachęty klubokawiarnia to labirynt sal, salek i zakamarków. W Obiekcie znajdzie się przestrzeń przystosowana do każdego rodzaju działania: obok dużej sali imprezowej ze sceną i ekranem, znajdziemy kilka zagadkowych korytarzyków na kilka stolików i kameralne wnęki, w sam raz na romantyczną kolację, pozwalające odizolować się od reszty świata. Meble art deco, mieszają się z „odratowanymi” fotelami kinowymi, perłami dizajnu z lat 60. i 70. i skarbami z pchlich targów.
W menu codziennie 4 zupy (10-14 zł), przekąski zimne (śledzie w trzech rodzajach, tatar, 15-22 zł) i ciepłe, tarty, quiche, pasty (16-20 zł), naleśniki na słodko i słono, sałaty (16-20 zł) oraz dania główne mięsne, rybne i wegetariańskie (20-40 zł). Amatorów kuchni międzynarodowej zainteresuje gravadlax czyli norweski łosoś marynowany w soli, cukrze i koniaku podany na sałatach i sosie musztardowym, indyjskie samosy z kurczakiem curry czy buillbasse – aromatyczna zupa rybna z warzywami i pomidorami.
W chłodniejsze jesienne dni polecamy sycące dania tradycyjnej, polskiej kuchni jak kaczka podana na jabłkach i ziemniakami z patelni oraz sosem żurawinowym czy warchlaka (kotlecik schabowy z młodego prosiaka aromatyzowany liśćmi laurowymi, na warzywach grillowanych).
Wegetarianie zjedzą mini kofty z warzyw mieszanych na sosie pomidorowym, podane na kaszy kuskus czy penne ze szpinakiem i serem pleśniowym.
Obiekt jest przyjazny dzieciom. Maluchy mogą jeść przy specjalnym małym stoliczku, poczytać książeczki, dostaną kolorowanki i kredki.
Istnieje możliwość zamówienia połowy porcji każdego dania dla dziecka.
Najmłodszych konsumentów z pewnością ucieszy bogaty wybór deserów w menu: mogą połasić się m.in. na roladki czekoladowo – orzechowe, mus truskawkowy czy szarlotkę z lodami na ciepło.
Ilość miejsc siedzących 100
Ceny: kawa 6 zł, latte 9 zł, piwo 7 –8 zł, wino 7 zł.
Gorące informacje o wydarzeniach w OBIEKCIE: obiekt.blog.pl