Imieniny:
Szukaj w serwisieWyszukiwanie zaawansowane

Restauracje

2011.02.20 g. 22:01

Pożegnanie Flisa?

Już nie zjemy flaków we Flisie?
Jak pisał w swym Bedekerze Mistrz Budrewicz, na początku lat 60' bar Flis był osobliwością Warszawy. Był oblężony od 9 rano do samego wieczora. Kolejki klientów na ulicy. Piekielny ścisk wewnątrz.

Na stronie 158 Bedekera Warszawskiego z 1966 roku Olgierd Budrewicz zauważa:

 

FLIS

 

Najdziwniejszy bar Warszawy. Oblężony od 9 rano do samego wieczora. Kolejki klientów na ulicy. Piekielny ścisk wewnątrz. Ten mały, obskurny bar III kategorii na ulicy Hożej jest jedną z najbardziej dochodowych placówek gastronomicznych w Polsce. Bar sprzedaje wyłącznie flaki.

Ponad pół tony flaków zjadają co dzień goście Flisa. Z małych miseczek znikają szybko pięknie pokrojone wnętrzności zwierzęce, przysmak nad przysmaki. Porcja kosztuje zł 6.50. W sumie składa się to na obrót dzienny przeciętnie od 10 do 16 tysięcy złotych.


Flis jest osobliwością Warszawy. Osobliwością Flisa jest kuchnia, w której pracuje 17 osób. Piętrowo, inaczej się nie mieszczą.


Do baru należy przychodzić przed godziną 17. Później flaków brakuje. Rzeźnia nie może nastarczyć (?).


* 1965. Flis przeniósł się aż na MDM. Lokal lepszy - flaki gorsze.

 

Tyle Mistrz Budrewicz.

 

Od 1965 roku Bar u Flisa pod Szanghajem na Marszałkowskiej pod numerem 55 łamanym przez 73 żywił i poił swych gości w sympatycznej warszawskiej atmosferze.

 

Jak uzupełnia Krzysztof Olszak:

Flis przez wiele lat mieścił się w sąsiednim lokalu bliżej Wilczej i zajmował parter i pierwsze piętro.
Tak samo Szanghaj zajmował całość parter i piętro.
Dopiero gdzieś pod koniec lat 90. obie restauracje ściśnięto w jednym lokalu.
A lokal po Flisie zajęła Dekanta.


Na ścianach unikalne zdjęcia bawiącej się przedwojennej Warszawy, drewniane ławy i stoły, a za szynkwasem zawadiacko uśmiechnięty personel serwujący niedrogie i smaczne potrawy, a także niedrogie piwo a nierzadko i różne wódeczności.

 

U Flisa bar U Flisa bar U Flisa bar

U Flisa bar U Flisa bar U Flisa bar

U Flisa bar U Flisa bar U Flisa bar

U Flisa bar U Flisa bar U Flisa bar

U Flisa bar U Flisa bar U Flisa bar

U Flisa bar U Flisa bar U Flisa bar

U Flisa bar U Flisa bar U Flisa bar

 

Rok 2008

 

Po 55 latach obecności na Marszałkowskiej jesteśmy, zdaje się, świadkami końca jego historii.

 

U Flisa bar - rok 2011 U Flisa bar - rok 2011 U Flisa bar - rok 2011

U Flisa bar - rok 2011 U Flisa bar - rok 2011 U Flisa bar - rok 2011

 

Rok 2011


Jeszcze nie ustaliliśmy co jest powodem śmierci tego sympatycznego przybytku.
Być może są to kłopoty Specjalistycznej Spółdzielni Gastronomicznej w Warszawie?
A może żelazna ręka Urzędu Miasta narzucająca coraz większe czynsze?

 



Opublikowal: Michał Pawlik
-
Serwis oprogramował Jacek JabłczyńskiCopyright(c) 2002 - 2014 Fundacja Promocji m. st. Warszawy