Ogłoszenie wyników plebiscytu „Knajpa Roku 2011“ nastąpiło 18 listopada br. podczas specjalnej gali.
Jury, w którym zasiedli:
dokonało wyboru spośród 5 stołecznych restauracji nominowanych w plebiscycie.
Jurorzy omawiali i próbowali menu wyróżnionych miejsc – m.in. wina, tatar z koniny i z ośmiornicy, kuskus i pierożki z truflami, karczochy i zieloną fasolkę, przegrzebki, steki i hamburgery. Jedni byli zwolennikami małych, kameralnych miejsc z domową kuchnią, inni obstawali przy światowym klimacie. Wszyscy byli jednak zgodni, że jedzenie w restauracjach nominowanych w tegorocznym, szóstym już plebiscycie „Gazety Wyborczej“ i „Gazety Co jest Grane“ jest na prawdziwie światowym poziomie.
Ostatecznie jury przyznało tytuł „Knajpy Roku 2011“ restauracji Butchery and Wine, znajdującej się przy ul. Żurawiej 22.
Swoich faworytów wskazali też czytelnicy „Gazety“ i internauci - przez tydzień trwało SMS-owe głosowanie publiczności na ulubione warszawskie knajpy. W konkursie zwyciężyła restuaracja Merliniego 5.