Jak ktoś jeździ po Warszawie samochodem, nie trafi tam nigdy.
Trzeba wybrać się na spacer i zaglądać przez sklepowe witryny by zobaczyć ten niezwykły zakład.
Od dwóch lat, na Nowym świecie w Warszawie działa Manufaktura Cukierków.
Można tam zobaczyć cały proces produkcji . Od wylania cukierkowej masy na specjalny stół, poprzez dodawanie aromatów, zabarwianie, napowietrzanie i składanie wzorów cukierków. I tak przez około 40 minut, jak w XVII wieku, kiedy tą metodę opracowano.
Z karmelu, który jest podstawowym składnikiem wyrobów, cukiernicy pana Macieja Jacyno-Onuszkiewicza potrafią ulepić nie tylko cukierki czy lizaki, ale i inne fantazyjne dzieła sztuki.
Mimo, że to nie jest pierwsza w Polsce ręczna wytwórnia, czyli manufaktura, bo podobne działają również w Gdańsku i Krakowie, to jedynie w naszej wykonywane są unikalne, karmelowe dzieła sztuki.
Działalność Manufaktury nie kończy się na fantazyjnych wyrobach. Pracownicy z dumą prezentują tajniki produkcji a nawet zachęcają uczestników pokazów, do samodzielnego tworzenia własnych arcydzieł.
Jak deklarują pracownicy zakładu: „Z cukru jesteśmy w stanie zrobić wszystko”.