Imieniny:
Szukaj w serwisieWyszukiwanie zaawansowane

Rozrywka

2009.04.14 g. 20:47

Kocioł Bałkański w Tabace


W najbliższy weekend, w restauracji Tabaka rusza nowy cykl imprez tematycznych zatytułowany „Kocioł Bałkański”. Celem spotkań jest prezentacja tradycji, głównie kulinarnych i muzycznych, krajów Półwyspu Bałkańskiego. Podczas pierwszego z nich, goście przeniosą nad cieśninę Bosfor, by poznać bogactwo smaków i różnorodność zwyczajów Turcji.

 

Głównym celem „Kotła Bałkańskiego” jest przybliżenie mieszkańcom Warszawy kultury, zwyczajów i tradycji krajów Półwyspu Bałkańskiego. Każde ze spotkań poświęcone zostanie prezentacji innego kraju. Cykl otworzy wyprawa do Turcji. W kolejnych odsłonach projektu goście Tawerny przeniosą się do Grecji
i Chorwacji, odwiedzą także Albanię, Bułgarię, Serbię, Bośnię i Hercegowinę oraz Czarnogórę. Spotkania będą nie tylko okazją do poznania kultury krajów Półwyspu Bałkańskiego, lecz także ich różnorodnej, inspirowanej śródziemnomorskimi czy orientalnymi tradycjami kuchni. W specjalnie przygotowanym na każdy wieczór menu obowiązywać będą narodowe przysmaki danego państwa.

 

Podczas pierwszego spotkania restauracja zamieni się w tradycyjną turecką tawernę. Tego dnia w menu znajdą się m. in. Türkçe Tavuk - kurczak z jabłkami, güveç – mięso duszone z warzywami w glinianym garncu, czy yaprak dolmasi - faszerowane liście winorośli z warzywami, ryżem, rodzynkami i orzeszkami ziemnymi. Atrakcją wieczoru będzie pełen niespodzianek pokaz tańca brzucha, wykonywany przez tancerkę Aishę. Nie zabraknie również tradycyjnego elementu spotkań tamtejszej kultury – palenia shishy, który specjalnie tego wieczoru będzie dostępny bezpłatnie.

 

Dla prawdziwych smakoszy Tawerna Tabaka przygotowała specjalną ofertę - w cenie 150 zł goście będą mogli skorzystać z Wielkiej uczty, która obejmować będzie zakąski zimne, dania gorące, desery i napoje.

 



-
Serwis oprogramował Jacek JabłczyńskiCopyright(c) 2002 - 2014 Fundacja Promocji m. st. Warszawy