Imieniny:
Szukaj w serwisieWyszukiwanie zaawansowane

Dla mieszkańca

2013.11.02 g. 18:52

Frytki belgijskie.

Dni Belgijskie

Co jest w nich takiego wyjątkowego? Belgijskie smaki można będzie odkryć w trakcie wieczoru „Małże i Frytki” w ramach Dni Belgijskich w Polsce.

W otaczającym nas świecie na rogu każdej ulicy możemy spotkać się z mniejszymi lub większymi lokalami oferującymi dania typu fast food. Wśród nich zdecydowanie królują frytki. Jednak nie muszą one kojarzyć się z mało wartościowym i niezdrowym jedzeniem. Wręcz przeciwnie. Przygotowane z odpowiedniego rodzaju ziemniaków oraz smażone na zwierzęcym tłuszczu będą ucztą dla podniebienia.

 

Doskonale wiedzą o tym Belgowie, którzy uważani są za wynalazców frytek. Dlatego też Belgijska Izba Gospodarcza organizując Dni Belgijskie nie mogła zapomnieć o tym rarytasie.

 

Frytki belgijskie

 

Frytka, co jest w niej wyjątkowego?

 

Nie nadaremno doczekała się swojego święta.
21 października to dzień ziemniaka, z którego przede wszystkim przygotowuje się właśnie frytki. Na całym świecie można spotkać różne formy ich przyrządzania, jednak najważniejszą jest frytka belgijska. Dlaczego? Otóż chodzi o sposób jej przygotowania.

 

W pierwszej kolejności specjalna odmiana ziemniaków, które mają mało naturalnego krochmalu (Bintje) jest krojona w grube plastry, które następnie smaży się na tłuszczu wołowym. Smażenie to odbywa się w dwóch fazach. Najpierw w temperaturze 110-140 stopni przez osiem minut, aby uzyskać chrupiącą, ale jeszcze jasną skórkę. Po półgodzinnym „odetchnięciu” frytek smaży się je potem ponownie, tym razem w temperaturze 190 stopni przez trzy-cztery minuty, do zarumienienia.

 

Tak przygotowane frytki podawane są z różnymi sosami.
Najpopularniejszym jest belgijski Andalouse na bazie majonezu, białego wina, przecieru pomidorowego, czosnku i czerwonej papryki. A we frytkowa mekka, czyli najsłynniejsza smażalnia w Belgii – Maison Antoine, oferuje ok. 20 łagodnych i 8 ostrych sosów.

 

Wieczór „Małże i Frytki”, czyli belgijska uczta dla podniebienia

 

Mówiąc o Belgii od razu na myśl przychodzą powszechnie znane małże i frytki - zwane zwyczajowo „Moules Frites”. Ta sięgająca do serc coraz większej liczy osób z całej Europy i świata potrawa uznawana jest za tradycyjne danie belgijskie. Dlatego też, i w tym roku podczas Dni Belgijskich, organizatorzy przygotowali wieczory pt. ”Małże
i Frytki
”.

 

5 i 8 listopada to dni, w których będzie można samodzielnie odkrywać te dania w przyjaznej, typowo belgijskiej atmosferze. Spotkania z belgijskim kucharzem Kristofem Delaure, który specjalizuje się w przygotowywaniu tego typu dań okażą się ciekawym przeżyciem kulinarnym. We współpracy z polskim szefem kuchni stworzy on niesamowite dania, które zachwycą najbardziej wymagających smakoszy.
Dzięki swojej kulinarnej pasji oraz miłości do gotowania, Kristof Delaure potrafi doskonale wykorzystać swoje doświadczenie oraz nowe trendy w gotowaniu tzw. nouvelle cuisine.

 

Aby móc wziąć udział w wydarzeniach należy zapisać się na nie za pośrednictwem formularza rejestracyjnego dostępnego na stronie www.belgium.pl.

 

  • Miejsce:
    Batida,
    Pl. Konstytucji, (ul. Marszałkowska 53),
    Warszawa
  • Cena:
    Członkowie BBC – 190 PLN brutto/os.,
    Pozostali – 240 PLN brutto/os.

 

Na co dzień w Warszawie belgijskie frytki można posmakować m.in. w Pubie Tola na Polu Mokotowskim.

 

Karkówka z frytkami belgijskimi w Pubie Tola na Polu Mokotowskim

 

O Belgijskiej Izbie Gospodarczej.

 

Belgijska Izba Gospodarcza (Belgian Business Chamber, BBC) powstała w 1992 roku. Obecnie liczy ona ok. 110 członków. Wśród nich są przede wszystkim firmy belgijskie prowadzące działalność gospodarczą na terenie Polski, jak również firmy zainteresowane współpracą z belgijskimi partnerami lub/oraz rynkiem belgijskim. Belgijska Izba Gospodarcza zajmuje się promocją firm belgijskich na rynku polskim oraz organizacją wydarzeń o charakterze biznesowym. Dodatkowo BBC wspiera swoich członków, ułatwiając im dostęp do profesjonalnych i kompetentnych partnerów zewnętrznych. Belgijska Izba Gospodarcza w swojej działalności realizuje również cele społeczne.

 

Belgian Business Chamber (Belgijska Izba Gospodarcza)
Al. Jerozolimskie 92
00-807 Warszawa
www.belgium.pl



Opublikowal: Michał Pawlik
-

Dziś w Warszawie

Jutro w Warszawie

Zobacz także


2010.02.09 g. 23:41

Nasi Partnerzy










2009.12.06 g. 23:04

Warszawa – przecieramy szlaki

Projekt "Przetarty Szlak" - ułatwiamy życie
Nasza Fundacja chce wziąć czynny udział w ułatwianiu życia mieszkańcom stolicy. Również osobom niepełnosprawnym ruchowo, które mogą napotykać trudności w przemieszczaniu się po mieście na wózkach inwalidzkich czy o kulach.

Serwis oprogramował Jacek JabłczyńskiCopyright(c) 2002 - 2014 Fundacja Promocji m. st. Warszawy