"Warszawskie spirytualia czyli o historii przemysłu alkoholowego w Warszawie"
Spotkanie poprowadzi przewodnik Warszawskiego Stowarzyszenia Przewodników im. Adama Jarzębskiego
Piwo zapewne warzono już na podgrodziu Bródna - miejscu najstarszego osadnictwa na terenie stolicy. Udokumentowane tradycje piwowarskie w Warszawie sięgają XIV wieku. Miasto z czasem stało się zagłębiem nie tylko produkcji ale i spożycia piwa. Jedno napędzało drugie.
I tak w roku 1784 na 169 budynków przemysłowych działało 66 browarów a w roku 1796 już 86 browarów! Bez wątpienia można powiedzieć , że w XIX wieku Warszawa stała się potęgą piwną na Mazowszu.
A co z trunkami mocniejszymi ? Prawie każdy słyszał o fabryce wódek Koneser na warszawskiej Pradze. Także w centrum miasta destylowano alkohol. A dziś nie ma w mieście żadnego zakładu produkującego piwo czy wódki, chociaż półki pełne są marek słabszych i mocniejszych procentowo.
Częścią historii jest nie tylko produkcja ale i spożycie a więc gdzie, co i kto pijał ? Jakie były najbardziej znane lokale i kto w nich bywał ?
O tym wszystkim, z konieczności w skrócie, opowiemy na spotkaniu w Domu Kultury na Działdowskiej.
ZAPRASZAMY. WSTĘP WOLNY
Dojazd do DK "Działdowska":