Imieniny:
Szukaj w serwisieWyszukiwanie zaawansowane

Zdrowie

2010.03.27 g. 09:17

Zakupy wielkanocne

Na co powinno się zwracać uwagę
Jaja, wędliny, pieczywo, ciasta – to towary, na które w okresie przedwielkanocnym jest największe zapotrzebowanie. Zwracajmy szczególną uwagę na terminy przydatności kupowanych produktów.

Dla bezpieczeństwa naszego i naszych bliskich nie kupujmy wyrobów nie spełniających określonych standardów – przypomina Dariusz Piątek, wicewojewoda mazowiecki.

 

Szczególną uwagę należy zwracać na wyroby mięsne. Badania inspekcji handlowej wskazują na liczne uchybienia pod względem jakości tych produktów.

 

  • Jaja spożywcze



    Kupując jaja spożywcze konsumenci powinni zwracać uwagę na klasę produktu.
    Każde jajko musi być oznaczone.
    Klasa A (świeże) – są to jaja klasyfikowane według: wagi
    - małe, średnie, duże, bardzo duże (S-XL) oraz
    sposobu chowu
    - ekologiczny, z wolnym wybiegiem, ściółkowy lub klatkowy (0-3).


    Na opakowaniu oprócz powyższych informacji powinny znaleźć się również dane dotyczące zakładu pakowania – kod producenta (w skład którego wchodzi weterynaryjny numer identyfikacyjny, kod państwa członkowskiego) oraz data spożycia.


    W przypadku sprzedaży jaj na targowiskach na stoisku powinna być informacja, gdzie jest hodowla i kto ją prowadzi.


  • Wędliny



    Podstawowym wymogiem obowiązującym przy sprzedaży wędlin jest umieszczanie informacji o ich składzie, czyli o zawartości danego składnika np. mięsa, przypraw, substancji dodatkowych.


    Kupując żywność musimy zwracać uwagę na informacje, które powinny być wyeksponowane na towarach:
    - składniki,
    - datę minimalnej trwałości
    - lub termin przydatności do spożycia,
    - dane producenta,
    - zawartość netto produktu,
    - czy warunki przechowywania

    – powiedział Grzegorz Wrzosek, Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej w Warszawie.


  • Wszystkie produkty mięsne



    Na opakowaniach wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego wymagane jest również podanie weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego.


  • Pieczywo



    Wybierając pieczywo należy zwrócić uwagę, czy na pieczywie sprzedawanym luzem są informacje takie jak:
    - nazwa pieczywa,
    - dane producenta,
    - masa jednostkowa.

    Ważny jest również
    - wykaz składników oraz
    - data minimalnej trwałości
    (w przypadku pieczywa, przy produkcji którego użyto dozwolonych substancji dodatkowych przedłużających świeżość).


    Należy również pamiętać, że na pieczywie, które jest produkowane z ciasta głęboko mrożonego, producent powinien umieścić taką informację.

 

W 2009 roku Wojewódzka Inspekcja Handlowa w Warszawie przeprowadziła kontrole jakości i prawidłowości oznakowania towarów żywnościowych.

 

Zbadano:

 

  • około 57 partii jaj,
    kwestionując 10 z nich z uwagi na nieprawidłowe oznakowanie. W przypadku 2 partii jaja nie odpowiadały klasie wagowej deklarowanej w opakowaniu.

  • Z 232 partii mięsa zakwestionowano 45
    39 było niewłaściwie oznakowanych,
    a w 6 partiach parametry jakościowe nie zgadzały się z deklaracją producenta.
    Była zaniżona zawartość białka, podwyższona cholesterolu i galarety oraz obecność skrobi.

  • skontrolowano 290 partii pieczywa pakowanego i zakwestionowano 73 partii.
    Inspektorzy podważyli składniki i ich zawartość, masę netto, informacje o nazwie bądź numerze składnika „polepszacz” oraz dane producenta.

    W pieczywie sprzedawanym luzem zakwestionowano brak masy jednostkowej i danych producenta.

 

PORADNIK KONSUMENTA


MAZOWIECKI INSPEKTOR JAKOŚCI HANDLOWEJ
PRZYPOMINA

 

  • sprawdzaj termin przydatności do spożycia! (produkty oferowane w świątecznej promocji często mają
    krótkie terminy ważności)

  • towary z krótką datą ważności ustawiane są zawsze bliżej klienta!

  • Żywność przeterminowana nie moSe być sprzedawana, nawet po znacznie obniżonej cenie!

  • mając do wyboru ten sam asortyment sprzedawany luzem, np. pomarańcze, które klient sam wybiera, a pakowane przez sprzedawcę, wybieraj pierwszy wariant, gdyż w opakowaniu może znajdować się towar o niejednorodnej jakości handlowej

  • sprzedawca ma obowiązek udzielenia informacji o cenie za litr/kilogram/gram

  • po stwierdzeniu wady produktu masz 3 dni na reklamację!



Opublikowal: Michał Pawlik
-
Serwis oprogramował Jacek JabłczyńskiCopyright(c) 2002 - 2014 Fundacja Promocji m. st. Warszawy