Zdrowie
2010.03.27 g. 09:17
Zakupy wielkanocne
Na co powinno się zwracać uwagę
Jaja, wędliny, pieczywo, ciasta – to towary, na które w okresie przedwielkanocnym jest największe zapotrzebowanie. Zwracajmy szczególną uwagę na terminy przydatności kupowanych produktów.
Dla bezpieczeństwa naszego i naszych bliskich nie kupujmy wyrobów nie spełniających określonych standardów – przypomina Dariusz Piątek, wicewojewoda mazowiecki.
Szczególną uwagę należy zwracać na wyroby mięsne. Badania inspekcji handlowej wskazują na liczne uchybienia pod względem jakości tych produktów.
- Jaja spożywcze
Kupując jaja spożywcze konsumenci powinni zwracać uwagę na klasę produktu.
Każde jajko musi być oznaczone.
Klasa A (świeże) – są to jaja klasyfikowane według: wagi
- małe, średnie, duże, bardzo duże (S-XL) oraz
sposobu chowu
- ekologiczny, z wolnym wybiegiem, ściółkowy lub klatkowy (0-3).
Na opakowaniu oprócz powyższych informacji powinny znaleźć się również dane dotyczące zakładu pakowania – kod producenta (w skład którego wchodzi weterynaryjny numer identyfikacyjny, kod państwa członkowskiego) oraz data spożycia.
W przypadku sprzedaży jaj na targowiskach na stoisku powinna być informacja, gdzie jest hodowla i kto ją prowadzi.
- Wędliny
Podstawowym wymogiem obowiązującym przy sprzedaży wędlin jest umieszczanie informacji o ich składzie, czyli o zawartości danego składnika np. mięsa, przypraw, substancji dodatkowych.
Kupując żywność musimy zwracać uwagę na informacje, które powinny być wyeksponowane na towarach:
- składniki,
- datę minimalnej trwałości
- lub termin przydatności do spożycia,
- dane producenta,
- zawartość netto produktu,
- czy warunki przechowywania
– powiedział Grzegorz Wrzosek, Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej w Warszawie.
- Wszystkie produkty mięsne
Na opakowaniach wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego wymagane jest również podanie weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego.
- Pieczywo
Wybierając pieczywo należy zwrócić uwagę, czy na pieczywie sprzedawanym luzem są informacje takie jak:
- nazwa pieczywa,
- dane producenta,
- masa jednostkowa.
Ważny jest również
- wykaz składników oraz
- data minimalnej trwałości
(w przypadku pieczywa, przy produkcji którego użyto dozwolonych substancji dodatkowych przedłużających świeżość).
Należy również pamiętać, że na pieczywie, które jest produkowane z ciasta głęboko mrożonego, producent powinien umieścić taką informację.
W 2009 roku Wojewódzka Inspekcja Handlowa w Warszawie przeprowadziła kontrole jakości i prawidłowości oznakowania towarów żywnościowych.
Zbadano:
- około 57 partii jaj,
kwestionując 10 z nich z uwagi na nieprawidłowe oznakowanie. W przypadku 2 partii jaja nie odpowiadały klasie wagowej deklarowanej w opakowaniu.
- Z 232 partii mięsa zakwestionowano 45
39 było niewłaściwie oznakowanych,
a w 6 partiach parametry jakościowe nie zgadzały się z deklaracją producenta.
Była zaniżona zawartość białka, podwyższona cholesterolu i galarety oraz obecność skrobi.
- skontrolowano 290 partii pieczywa pakowanego i zakwestionowano 73 partii.
Inspektorzy podważyli składniki i ich zawartość, masę netto, informacje o nazwie bądź numerze składnika „polepszacz” oraz dane producenta.
W pieczywie sprzedawanym luzem zakwestionowano brak masy jednostkowej i danych producenta.
PORADNIK KONSUMENTA
MAZOWIECKI INSPEKTOR JAKOŚCI HANDLOWEJ
PRZYPOMINA
- sprawdzaj termin przydatności do spożycia! (produkty oferowane w świątecznej promocji często mają
krótkie terminy ważności)
- towary z krótką datą ważności ustawiane są zawsze bliżej klienta!
- Żywność przeterminowana nie moSe być sprzedawana, nawet po znacznie obniżonej cenie!
- mając do wyboru ten sam asortyment sprzedawany luzem, np. pomarańcze, które klient sam wybiera, a pakowane przez sprzedawcę, wybieraj pierwszy wariant, gdyż w opakowaniu może znajdować się towar o niejednorodnej jakości handlowej
- sprzedawca ma obowiązek udzielenia informacji o cenie za litr/kilogram/gram
- po stwierdzeniu wady produktu masz 3 dni na reklamację!
-