Imieniny:
Szukaj w serwisieWyszukiwanie zaawansowane

Zdrowie

2010.09.16 g. 21:05

Uwaga na grzyby – wystawa Sanepidu

Grzyby często są przyczyną zatruć - bardzo łatwo można pomylić gatunek jadalny z trującym. Wystawa w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej, ul. Nowogrodzkiej 82 trwa do 25.10.2010 r.

Na wystawie prezentowane są 63 atrapy grzybów jadalnych, niejadalnych i trujących, pogrupowanych pod kątem ich podobieństwa zewnętrznego. Aby przybliżyć naturalną atmosferę lasu, wystawa jest wzbogacona również świeżymi grzybami oraz innymi składnikami runa leśnego. Zwiedzający są oprowadzani przez pracowników inspekcji sanitarnej, którzy opowiadać będą o rodzajach grzybów i ich budowie, a także poinformują jak rozpoznawać i zbierać grzyby kapeluszowe.

 

W 2009 roku w całej Polsce zgłoszono w ramach zatruć grzybami ok. 700 hospitalizacji, z czego 60 w oddziałach toksykologii. Zdiagnozowano ok. 20 zespołów sromotnikowych, 5 zatruć zakończyło się zgonami. W tym roku na oddziałach toksykologii hospitalizowanych zostało 30 osób.

 

 

Muchomor sromotnikowy, muchomor zielonawy (Amanita phalloides)Muchomor sromotnikowy, muchomor zielonawy (Amanita phalloides)

 

Grzyb śmiertelnie trujący – zawiera dwa rodzaje toksyn: fallotoksyny (falloidyna, falloina, fallizyna, fallicydyna) oraz amatoksyny (amanityna, amanina, amanullina). Główną toksyną odpowiedzialną za zatrucie po spożyciu muchomora sromotnikowego jest alfa-amanityna. Muchomor sromotnikowy jest najsilniej trującym grzybem występującym w Polsce.

 

Gąska tygrysowata (Tricholoma pardinum, syn. Tricholoma tigrinum) Gąska tygrysowata (Tricholoma pardinum, syn. Tricholoma tigrinum)

 

Grzyb mocno trujący; powoduje ostre zaburzenia żołądkowe i jelitowe, kolkowate bóle brzucha, wymioty, biegunkę. Mogą się zdarzać zatrucia śmiertelne. Objawy występują po 1/2-3 godzinach od zjedzenia.

 

 

Muchomor czerwony (Amanita muscaria)Muchomor czerwony (Amanita muscaria)

 

Grzyb trujący. Ze względu na charakterystyczny wygląd, do przypadkowych zatruć dochodzi rzadko, najczęściej u dzieci. Bywają zatrucia samobójcze i u osób spożywających ten gatunek grzyba w celach odurzających. Bywa mylony z jadalnym muchomorem czerwieniejącym.


 



Opublikowal: Michał Pawlik
-
Serwis oprogramował Jacek JabłczyńskiCopyright(c) 2002 - 2014 Fundacja Promocji m. st. Warszawy