Imieniny:
Szukaj w serwisieWyszukiwanie zaawansowane

Restauracje

2006.11.18 g. 11:38

Klub pod Gwiazdami

Klub przeniesiono w Al. Jerozolimskie 42

Z początkiem 2009 roku Klub zastąpił bank

W samym sercu miasta, na rogu ulic Marszałkowskiej i Hożej znajdowało się bardzo ciekawe miejsce. Istniało od wielu, wielu lat, więc w kątach i fotelach czuć było jeszcze lata siedemdziesiąte.

Jednak ostatnio było miejscem odwiedzanym przede wszystkim przez ludzi młodych.

 

Przed wielu laty w Klubie spotykała się warszawska bohema, dla której śpiewała często Hanka Bielicka (wywiad w GW).  Bywali tu również inni artyści choć w dokumentacji zachował się jedynie znakomity zespół Partita.

 

Przez pewien czas, na początku lat dziewięćdziesiątych, Klub był przeznaczony tylko dla Klubowiczów. Mieli oni plastikowe karty imienne i one upoważniały do wjazdu windą do Klubu. A tak, wjazdu windą, bo tylko taką drogą można się dostać na 8 piętro gdzie mieści się Klub pod Gwiazdami.

 

Jednak galopujący rozwój drapieżnego kapitalizmu i jednocześnie, co raz mocniej zagłębiająca się państwowa ręka w kieszeni społeczeństwa spowodowały spore zubożenie obywateli, nie tylko naszego miasta, i Klub pod Gwiazdami otworzył się dla wszystkich chętnych.

 

Zaletą Klubu jest to, że raczej nie przychodzą ludzie przypadkowi, zazwyczaj polecają sonie to miejsce osoby, które tam były z polecenia swych znajomych.

Na dole, przy wejściu jest obowiązkowa szatnia, trzeba poczekać na windę, wjechać, więc nie trafiają się amatorzy „kielicha na szybkensa” a i marudnych też nie widać.

 

W dni cieplejsze goście mają do dyspozycji taras, z którego rozciągają się fajne widoki na trzy strony Warszawy. Często spotyka się tu osoby z aparatami fotograficznymi uwieczniającymi nasze miasto.

 

Pani Jadwiga Jędrzejewska, która prowadzi Klub pod Gwiazdami dba o swoich Gości i stara się im nieba przychylić.

Od pewnego czasu w Klubie można nieźle pojeść (kiedyś tylko smalec, pierogi lub przyjątko na ekstra zamówienie), poniżej przytaczam menu.

Klub można także wynająć na imprezy prywatne.

Jest to miejsce naprawdę warte odwiedzin i polecenia.

 

Klub można wynająć imprezy prywatne (odpłatność "za godzinę"), a także można zamówić catering na spotkania prywatne czy firmowe poza Klubem.

 

Klub Pod Gwiazdami

ul. Marszałkowska 85 (wejście od Hożej pod filarkami, północno-zachodnia część skrzyżowania, wjazd windą)

tel. 0 22 628 37 67

Poczta elektroniczna

 

Czynne od 16:00

 

 

Co można zamówić Pod Gwiazdami?

 

Przeróżne drinki alkoholowe i bezalkoholowe, wyśmienita kawa oraz piwo.

Podaje się dwa gatunki z beczki (Żywiec w cenie 8 zł i Okocim w cenie 7 zł) oraz Heineken w butelkach.

W Klunbie można także nieźle pojeść, ponieważ podają tam wyśmienite dania.

 

Przekąski

 

  • Smalec domowy z jabłkiem podawany z pieczywem i ogórkami (Homemade lard with apple served with bread and pickles) - 9,50zł.
  • Grzanki z masłem czosnkowym (Toasted bread, served with garlic butter) -7,50zł.
  • Grzanki z masłem czosnkowym i serem (Toasted bread, served with garlic butter and cheese).- 8,50zł.

 

Zupy

 

  • Żurek staropolski na zakwasie z kiełbasą i jajem (Old style, polish zurek, served with sausage and boiled egg) - 9,00zł.
  • Zupa dnia zapytaj kelnera (Soup of the day, please ask your server) - 8,00zł

 

Kanapki na cieplo, do wyboru:

Hot sandwiches served on panini bread with your choice of:

 

  • Ser mozzarella, szynka „Parmeńska”, suszone pomidory (Mozzarella cheese,” Parmenska” ham and sun dried tomatoes), - 11,00 zł.
  • Ser mozzarella, salami, czarne oliwki (Mozzarella cheese, salami and black olives) - 11,00 zł.
  • Ser mozzarella, indyk i pomidory (Mozzarella cheese, turkey and tomatoes) - 10,00 zł.
  • Ser mozzarella, szpinak i jajko (Mozzarella cheese, spinach and boiled egg) - 10,00 zł
  • Ser mozzarella, łosos i kapary (Salmon, capers and mozzarella cheese) - 12,00 zł.

 

Pierogi

  • Z mięsem, podawane ze skwarkami (Meat pierogi, served with pork scratching) - 14,00 zł.
  • Z kapustą i grzybami, okraszone cebulą (Sauerkraut and mushrooms pierogi, sprinkled with chopped onion) - 14,00 zł.
  • Z mięsem i kapustą, podawane ze skwarkami (Meat and sauerkraut pierogi, served with pork scratching) - 14,00 zł.
  • Z kaszą gryczaną i boczkiem, podawane ze skwarkami (Buckwheat groats and bacon pierog,i with pork scratching on the top.) - 14,00 zł.
  • Z serem i szpinakiem, podawane w śmietanie (Cheese and spinach pierogi, topped with sauer cream) - 14,00 zł.
  • Ruskie’, okraszone cebulą (Cheese and potato,” Russian”  pierogi, sprinkled with onion) - 14,00 zł.

 

Naleśniki

podawane z sałatką ze świeżych warzyw z sosem vinaigrette,
Nalesniki served with fresh vegetable salad topped with vinaigrette dressing,

 

  • Pikantne, z mięsem i warzywami (Spicy, stuffed with meat and cooked vegetables) - 16,00 zł.
  • Nadziewane grillowanymi warzywami i serem pleśniowym (Stuffed with grilled vegetables and bleu cheese) - 17,00 zł.
  • Meksykańskie z mięsem, papryką i czerwoną fasolą (Mexican style, stuffed with pepper and red bean) - 18,00 zł.
  • Naleśniki z serem białym, rodzynkami i bitą śmietaną - 15,00 zł.

 

 

Sałatki (Salads)

 

  • Sałatka szopska z serem feta i oliwkami, (Szopska salad with feta cheese and Oliver) - 16,00 zł.
  • Sałatka „Cezar”, z grillowanym kurczakiem i grzankami, (“Caesar” salad, with grilled chicken and croutons) - 17,00 zł.
  • Sałatka rybacka z tuńczykiem i jajkiem, (Fisherman’s salad with tuna and boiled egg) - 17,00 zł.
  • Sałatka szefa kuchni z szynką i serem z sosem - 15,00 zł

 

Steki i mięsa,
Steaks and meat

Podawane z ziemniakami smażonymi oraz sałatką ze świeżych warzyw, z sosem vinaigrette.
Served with fried potatoes and fresh vegetable salad topped with vinaigrette dressing.

 

  • Medalion z indyka w złotej panierce (Turkey medallion in the gold batter) - 30,00 zł.
  • Stek góralski z wieprzowy podawany z sosem sojowo serowym – („Goralski” pork steak , topped with cheese and soy sauce) - 32,00 zł.
  • Stek zbójnicki z rozbefu podawany z masłem ziołowym (Zbojnicki” roast beef steak, topped with herb butter) - 34,00 zł.
  • Stek z polędwicy wołowej nadziewany śliwką (Sirloin steak stuffed with plum) - 49,00 zł.
  • Tibon grillowany z ziołami (Tribon, grilled with herbs,) - 34,00 zł.
  • Żeberka wieprzowe z sosem cygańskim – („Cyganski”sauce Rias) - 29,00 zł.

 

Zdjęcia udostępnił Klub pod Gwiazdami

 

Adres Klubu:

 



Opublikowal: Michał Pawlik
-
Serwis oprogramował Jacek JabłczyńskiCopyright(c) 2002 - 2014 Fundacja Promocji m. st. Warszawy