Jednak ostatnio było miejscem odwiedzanym przede wszystkim przez ludzi młodych.
Przed wielu laty w Klubie spotykała się warszawska bohema, dla której śpiewała często Hanka Bielicka (wywiad w GW). Bywali tu również inni artyści choć w dokumentacji zachował się jedynie znakomity zespół Partita.
Przez pewien czas, na początku lat dziewięćdziesiątych, Klub był przeznaczony tylko dla Klubowiczów. Mieli oni plastikowe karty imienne i one upoważniały do wjazdu windą do Klubu. A tak, wjazdu windą, bo tylko taką drogą można się dostać na 8 piętro gdzie mieści się Klub pod Gwiazdami.
Jednak galopujący rozwój drapieżnego kapitalizmu i jednocześnie, co raz mocniej zagłębiająca się państwowa ręka w kieszeni społeczeństwa spowodowały spore zubożenie obywateli, nie tylko naszego miasta, i Klub pod Gwiazdami otworzył się dla wszystkich chętnych.
Zaletą Klubu jest to, że raczej nie przychodzą ludzie przypadkowi, zazwyczaj polecają sonie to miejsce osoby, które tam były z polecenia swych znajomych.
Na dole, przy wejściu jest obowiązkowa szatnia, trzeba poczekać na windę, wjechać, więc nie trafiają się amatorzy „kielicha na szybkensa” a i marudnych też nie widać.
W dni cieplejsze goście mają do dyspozycji taras, z którego rozciągają się fajne widoki na trzy strony Warszawy. Często spotyka się tu osoby z aparatami fotograficznymi uwieczniającymi nasze miasto.
Pani Jadwiga Jędrzejewska, która prowadzi Klub pod Gwiazdami dba o swoich Gości i stara się im nieba przychylić.
Od pewnego czasu w Klubie można nieźle pojeść (kiedyś tylko smalec, pierogi lub przyjątko na ekstra zamówienie), poniżej przytaczam menu.
Klub można także wynająć na imprezy prywatne.
Jest to miejsce naprawdę warte odwiedzin i polecenia.
Klub można wynająć imprezy prywatne (odpłatność "za godzinę"), a także można zamówić catering na spotkania prywatne czy firmowe poza Klubem.
Klub Pod Gwiazdami
ul. Marszałkowska 85 (wejście od Hożej pod filarkami, północno-zachodnia część skrzyżowania, wjazd windą)
tel. 0 22 628 37 67
Poczta elektroniczna
Czynne od 16:00
Co można zamówić Pod Gwiazdami?
Przeróżne drinki alkoholowe i bezalkoholowe, wyśmienita kawa oraz piwo.
Podaje się dwa gatunki z beczki (Żywiec w cenie 8 zł i Okocim w cenie 7 zł) oraz Heineken w butelkach.
W Klunbie można także nieźle pojeść, ponieważ podają tam wyśmienite dania.
Przekąski
- Smalec domowy z jabłkiem podawany z pieczywem i ogórkami (Homemade lard with apple served with bread and pickles) - 9,50zł.
- Grzanki z masłem czosnkowym (Toasted bread, served with garlic butter) -7,50zł.
- Grzanki z masłem czosnkowym i serem (Toasted bread, served with garlic butter and cheese).- 8,50zł.
Zupy
- Żurek staropolski na zakwasie z kiełbasą i jajem (Old style, polish zurek, served with sausage and boiled egg) - 9,00zł.
- Zupa dnia zapytaj kelnera (Soup of the day, please ask your server) - 8,00zł
Kanapki na cieplo, do wyboru:
Hot sandwiches served on panini bread with your choice of:
- Ser mozzarella, szynka „Parmeńska”, suszone pomidory (Mozzarella cheese,” Parmenska” ham and sun dried tomatoes), - 11,00 zł.
- Ser mozzarella, salami, czarne oliwki (Mozzarella cheese, salami and black olives) - 11,00 zł.
- Ser mozzarella, indyk i pomidory (Mozzarella cheese, turkey and tomatoes) - 10,00 zł.
- Ser mozzarella, szpinak i jajko (Mozzarella cheese, spinach and boiled egg) - 10,00 zł
- Ser mozzarella, łosos i kapary (Salmon, capers and mozzarella cheese) - 12,00 zł.
Pierogi
- Z mięsem, podawane ze skwarkami (Meat pierogi, served with pork scratching) - 14,00 zł.
- Z kapustą i grzybami, okraszone cebulą (Sauerkraut and mushrooms pierogi, sprinkled with chopped onion) - 14,00 zł.
- Z mięsem i kapustą, podawane ze skwarkami (Meat and sauerkraut pierogi, served with pork scratching) - 14,00 zł.
- Z kaszą gryczaną i boczkiem, podawane ze skwarkami (Buckwheat groats and bacon pierog,i with pork scratching on the top.) - 14,00 zł.
- Z serem i szpinakiem, podawane w śmietanie (Cheese and spinach pierogi, topped with sauer cream) - 14,00 zł.
- ‘Ruskie’, okraszone cebulą (Cheese and potato,” Russian” pierogi, sprinkled with onion) - 14,00 zł.
Naleśniki
podawane z sałatką ze świeżych warzyw z sosem vinaigrette,
Nalesniki served with fresh vegetable salad topped with vinaigrette dressing,
- Pikantne, z mięsem i warzywami (Spicy, stuffed with meat and cooked vegetables) - 16,00 zł.
- Nadziewane grillowanymi warzywami i serem pleśniowym (Stuffed with grilled vegetables and bleu cheese) - 17,00 zł.
- Meksykańskie z mięsem, papryką i czerwoną fasolą (Mexican style, stuffed with pepper and red bean) - 18,00 zł.
- Naleśniki z serem białym, rodzynkami i bitą śmietaną - 15,00 zł.
Sałatki (Salads)
- Sałatka szopska z serem feta i oliwkami, (Szopska salad with feta cheese and Oliver) - 16,00 zł.
- Sałatka „Cezar”, z grillowanym kurczakiem i grzankami, (“Caesar” salad, with grilled chicken and croutons) - 17,00 zł.
- Sałatka rybacka z tuńczykiem i jajkiem, (Fisherman’s salad with tuna and boiled egg) - 17,00 zł.
- Sałatka szefa kuchni z szynką i serem z sosem - 15,00 zł
Steki i mięsa,
Steaks and meat
Podawane z ziemniakami smażonymi oraz sałatką ze świeżych warzyw, z sosem vinaigrette.
Served with fried potatoes and fresh vegetable salad topped with vinaigrette dressing.
- Medalion z indyka w złotej panierce (Turkey medallion in the gold batter) - 30,00 zł.
- Stek góralski z wieprzowy podawany z sosem sojowo serowym – („Goralski” pork steak , topped with cheese and soy sauce) - 32,00 zł.
- Stek zbójnicki z rozbefu podawany z masłem ziołowym (Zbojnicki” roast beef steak, topped with herb butter) - 34,00 zł.
- Stek z polędwicy wołowej nadziewany śliwką (Sirloin steak stuffed with plum) - 49,00 zł.
- Tibon grillowany z ziołami (Tribon, grilled with herbs,) - 34,00 zł.
- Żeberka wieprzowe z sosem cygańskim – („Cyganski”sauce Rias) - 29,00 zł.
Zdjęcia udostępnił Klub pod Gwiazdami
Adres Klubu: