Imieniny:
Szukaj w serwisieWyszukiwanie zaawansowane

Restauracje

2012.02.10 g. 18:39

Restauracja ARARAT

Trochę Kaukazu na Ochocie
W styczniu 2012 r. otwarto na Ochocie (Rakowiec) nową restaurację serwującą specjały kuchni gruzińskiej i ormiańskiej. Poznaj nieznane Ci smaki!

Restauracja ARARAT - logo 

 

Podawane tu dania przyrządzane są przez kucharzy pochodzących z Kaukazu według tradycyjnych tamtejszych receptur z wykorzystaniem wspaniale podkreślających smak przypraw i ziół bezpośrednio sprowadzanych z Gruzji.

 

Restauracja ARARAT, ul. Sąchocka 5, Warszawa

 

Każdy z odwiedzających Gości znajdzie tu na pewno coś dla siebie. W nowej karcie jest już kilkanaście dań przyrządzanych w oparciu o wspaniale przygotowane mięso (baranina, drób, wieprzowina). Szczególnie warto polecić smaczne, tradycyjne placki gruzińskie (chaczapuri) nadziewane serami lub warzywami i podawane z sosem jogurtowo- czosnkowym. Warte polecenia są także olbrzymie pierogi wyglądające jak sakiewki (chinkali) – z nadzieniem z mięsa zalanego aromatycznym bulionem oraz tradycyjne zupy (charczo i liobo) z warzyw używanych w tamtejszej kuchni (papryka, bakłażan, pomidor i fasola).

 

Restauracaja Ararat - bar

 

Właściciele otworzyli lokal z myślą o stworzeniu miejsca, które szybko wpisze się w kulinarną mapę Warszawy. Chcą, by w spokojnej atmosferze spotykali się tu po pracy ludzie marzący, by spędzić wieczorny czas przy dobrym i smacznym posiłku. Zapraszają także całe rodziny na weekendowe obiady kończące się smacznym deserem. Wkrótce smak potraw podkreślać będą wina sprowadzane prosto z Gruzji (winnice Marani).

 

Restauracja znajduje się na spokojnym osiedlu Rakowiec warszawskiej Ochoty, z dala od zgiełku wielkiego miasta, choć w odległości zaledwie 5 km od centrum Warszawy. Cisza, spokój i bezproblemowe parkowanie to także atuty lokalu.

 

W restauracji organizowane będą specjalne wieczory tematyczne (Walentynki, Ostatki i.t.p.).
Już zapraszamy na najbliższe Walentynki.

 

Restauracaja Ararat - zaproszenie na Walentynki

 

Niewielka restauracja jest także doskonałym miejscem na zorganizowanie dużego, rodzinnego spotkania lub imprezy w gronie przyjaciół. Delikatny i stonowany wystrój lokalu oraz nie narzucająca się obsługa pozwala skupić się na degustacji smaków pochodzących z Kaukazu oraz nieskrępowanej rozmowie.

 

 

Restauracaja Ararat - akcenty gruzińskie 

 

Aktualne menu restauracji ARARAT
(luty 2012 r.)

 

SAŁATKI

 

  • Sałatka „NEPTUN
    (sałata lodowa, krewetki podawane w sosie balsamino z serem parmezan oraz grzankami)
    18 zł
  • Sałatka „GRUZIŃSKA
    (pomidor, ogórek, cebula, tradycyjne gruzińskie przyprawy ziołowe)
    13 zł
  • Sałatka „ARARAT
    (wołowina pieczona, ogórek, jajko podawane z sosem jogurtowym)
    18 zł
  • Sałatka „TBILISO
    (kurczak grillowany, czerwona fasola, papryka, orzechy włoskie, świeża kolendra, czosnek, tradycyjne przyprawy gruzińskie)
    20 zł
  • Sałatka „TEVZI
    (śledź z warzywami)
    15 zł

 

PRZEKĄSKI ZIMNE

 

  • WARZYWA grillowane
    (papryka, bakłażan, pieczarki) nadziewane pastą z orzechów włoskich, owocami granatu i specjalnymi gruzińskimi przyprawami
    18 zł
  • CUKINIA grillowana
    (nadziewana białym serem podawana w sosie jogurtowym z nutą mięty)
    16 zł
  • SACYWI
    (łosoś grillowany podawany w sosie z orzechów włoskich)
    23 zł
  • DESKA SERÓW
    18 zł
  • BAKŁAŻAN
    pod pierzynką ze świeżych pomidorów i sosu czosnkowo-jogurtowego
    21 zł

 

PRZEKĄSKI GORĄCE

 

  • CHACHAPURI
    tradycyjny gruziński placek nadziewany trzema rodzajami sera, podawany z sosem jogurtowo-czosnkowym
  • IMERULI
    smażony na patelni
    16 zł
  • PENOWANI
    z ciasta francuskiego pieczony w piecu
    16 zł
  • MEGRULI
    z ciasta drożdżowego pieczony w piecu
    18 zł
  • ADŻARSKIE
    z ciasta drożdżowego pieczony w piecu zapiekany pod jajkiem
    20 zł
  • LOBIANI
    tradycyjny gruziński placek z czerwoną fasolą z ciasta francuskiego pieczony w piecu
    16 zł
  • KUBDARI
    tradycyjny placek gruziński pieczony w piecu, nadziewany mieloną baraniną i podawany z sosem jogurtowo-czosnkowym
    22 zł
  • PIELMIENI
    tradycyjne pierożki domowe z mięsem podawane z sosem jogurtowym
    18 zł
  • DOLMA
    gołąbki z mięsa i ryżu zawijane w liściach z winogron, z dodatkiem ziół i podawane z sosem jogurtowo-czosnkowym
    22 zł

 

ZUPY

 

  • LOBIO
    tradycyjna wegetariańska zupa gruzińska z czerwoną fasolą, orzechami włoskimi, przyprawiona do smaku gruzińskimi ziołami i przyprawami
    14 zł
  • CHARCZO
    tradycyjna, pikantna zupa gruzińska z mięsem, ryżem, pomidorami i świeżą pietruszką
    16 zł
  • ROSÓŁ Z KURY
    gotowany według tradycyjnego, gruzińskiego przepisu domowego z domowym makaronem, jajkiem i ziołami
    14 zł

 

DANIA GŁÓWNE

 

  • SZASZLYK GRUZIŃSKI MCWADI
    z mięsa wieprzowego, podawany z warzywami i pieczonymi ziemniakami
    30 zł
  • SZASZLYK GRUZIŃSKI KATAMI
    z mięsa drobiowego z serem pleśniowym, podawany z warzywami i pieczonymi ziemniakami
    26 zł
  • LIULIA KEBAB
    baranina mielona podawana na patyczku z warzywami i pieczonymi ziemniakami
    28 zł
  • CZACHOCHBILI
    kurczak duszony w sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznych gruzińskich ziół, podawany z ryżem i fasolą szparagową
    22 zł
  • ODŻACHURI
    żeberka wieprzowe duszone w pomidorach podawane z pieczonymi ziemniakami i z fasolą szparagową
    25 zł
  • CZYRZY-PYRZY
    karkówka zapiekana z cebulą i serem, z dodatkiem aromatycznych ziół gruzińskich, podawana z pieczonym jabłkiem pod sosem Tkiemali i pomidorkami koktajlowymi
    28 zł
  • CHBO
    roladki z mięsa wołowego, zawijane z bakłażanem i serem mozarella, duszone w sosie śmietankowym, podawane z ryżem
    33 zł
  • CZASZUSZULI
    baranina duszona z pomidorami, cebulą i aromatycznymi przyprawami i ziołami gruzińskimi, podawana z ryżem
    35 zł
  • TIGER
    krewetki tygrysie podawane ze szpinakiem i sosem czosnkowym
    32 zł
  • NOJ
    łosoś z grilla podawany z warzywami
    32 zł
  • BADRIDZAN
    bakłażan faszerowany mielonym mięsem i pomidorami z owocami granatu
    22 zł
  • CHINKALI 
    tradycyjne, duże pierogi gruzińskie, faszerowane mięsem z jagnięciny
    czas oczekiwania na danie może dochodzić do 50 minut
    25 zł
  • CZAKAPULI
    jagnięcina duszona w białym winie z dodatkiem świeżego estragonu i kolendry
    38 zł

 

DESERY

 

  • ORZECHOWO-MIODOWY
    ormiańskie ciasto domowe
    10 zł
  • ORZECHOWO-CZEKOLADOWY
    ormiańskie ciasto domowe
    10 zł
  • NAPOLEONKA
    10 zł
  • RÓŻA
    ciasto francuskie z jabłkiem i cynamonem podawane z kulkami lodów
    12 zł
  • MALINOWY RAJ
    lody podawane z gorącymi malinami
    12 zł

 

NAPOJE GORĄCE

 

  • Kawa Espresso
    6 zł
  • Kawa podwójne Espresso
    7 zł
  • Kawa
    6 zł
  • Kawa z mlekiem
    7 zł
  • Kawa Latte
    8 zł
  • Kawa Cappuccino
    7 zł
  • Herbata
    5 zł

 

NAPOJE ZIMNE

 

  • Woda mineralna Kropla Beskidu 0,25
    5 zł
  • Coca Cola 0,20
    5 zł
  • Fanta orange 0,20
    5 zł
  • Burn
    (napój energetyczny) 0,25
    8 zł
  • Cappy
    (pomarańczowy, jabłkowy, pomidorowy, grejpfrutowy) 0,20
    5 zł
  • Tan
    (tradycyjny jogurt kaukaski) 0,20
    7 zł
     


Opublikowal: Michał Pawlik
-
Serwis oprogramował Jacek JabłczyńskiCopyright(c) 2002 - 2014 Fundacja Promocji m. st. Warszawy