Finałową galą w „Figaro Park” zakończyła się II edycja akcji rekomendującej warszawskie restauracje „Warszawa od Kuchni”, której celem jest przedstawienie gastronomii, jako produktu turystycznego miasta, zarekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji, promowanie regionalnych potraw warszawskich, prezentacja kuchni z różnych regionów Świata, wytyczenie gastronomicznych tras w mieście oraz skierowanie strumienia turystów do miejsc o sprawdzonej renomie.
Na zdjęciu od lewej:
Katarzyna Nowak
prowadząca galę,
Dariusz Winek
Główny Ekonomista Banku BGŻ,
Ewa Malinowska-Grupińska
Przewodnicząca Rady Warszawy,
Waldemar Piórek
Prezes Warszawskiej Izby Przedsiębiorców
Akcja odbyła się w trzech etapach.
W pierwszym restauratorzy zgłaszali chęć przystąpienia do akcji, w drugim jurorzy odwiedzali lokale i przesyłali do organizatorów ich recenzje. W trzecim etapie Kapituła akcji wybrała laureatów.
Jurorami akcji byli eksperci z Warszawskiej Izby Przedsiębiorców oraz znamienite osoby ze świata kultury, polityki i mediów, w tym m.in. byli: Ewa Malinowska Grupińska, Piotr Galiński, Hanna Śleszyńska, Grażyna Wolszczak, Jacek Borkowski, Joanna Mróz autorka bloga Froblog.pl, Prezes Warszawskiej Izby Przedsiębiorców Waldemar Piórek, Włodzimierz Czubak znany warszawski cukiernik, Bartosz Kozakiewicz Prezes serwisu Gastrowawa.pl, a także laureaci konkursu portalu naszemiasto.pl na najlepsze danie warszawskie.
Wszyscy laureaci otrzymali równorzędną nagrodę ZŁOTY WIDELEC i godło promocyjne, którym mogą posługiwać się w swoich działaniach promocyjnych, a Stołeczne Biuro Turystki oznaczy na swoich stronach i folderach wyróżnione restauracje.
Dodatkową statuetkę otrzymała restauracja Fiverestaurant mieszcząca się przy ul. Grzybowskiej 5, która zwyciężyła w głosowaniu internautów.
Przedstawiciele Fiverestaurant odbierają nagrodę
Podczas gali zaprezentowano Projekt Future Concept oraz odbył się wykład pt. „Kryzys od Kuchni” Dariusza Winka Głównego Ekonomisty Banku BGŻ. Wystąpił również Leonid Volodko – pieśniarz, poeta, autor melodii i tekstów. Galę poprowadziła Katarzyna Nowak.
Dania laureatów
Akcja została zorganizowana przez Warszawską Izbę Przedsiębiorców pod patronatem honorowym Prezydenta m.st. Warszawy oraz Marszałka Województwa Mazowieckiego. Partnerami akcji byli: Bank BGŻ i Stołeczne Biuro Turystyki, a patronami medialnymi: Dziennik Echo Miasta, Portal NaszeMiasto.pl, serwis GastroWawa.pl i Radio KIM.
Laureaci II edycji akcji „Warszawa od Kuchni” 2012
oraz:
Więcej informacji, fotorelacja z gali i recenzje wystawione przez jurorów: Warszawa od Kuchni