Imieniny:
Szukaj w serwisieWyszukiwanie zaawansowane

Gdzie zjeść

2007.06.18 g. 21:50

Tłumy na festiwalu Smak Warszawy


Ponad 100 tys. warszawiaków przybyło w weekend 16 - 17 czerwca na Pole Mokotowskie, aby degustować przysmaki serwowane przez stołeczne restauracje.
Na pikniku Smak Warszawy bawiły się całe rodziny. Do wyboru było prawie 100 dań z kilkunastu warszawskich restauracji reprezentujących różne kuchnie.


- Bardzo dużo ludzi. Niektórzy potrafili czekać kilkanaście minut na wybrane przez siebie specjały – mówi Adam Ladesman, szef kuchni Cafe Szparka.


Uczestnicy Smaku Warszawy wybrali najlepszą potrawę imprezy: szaszłyki z łososia z dzikim ryżem przygotowane przez restaurację Niebo w Gębie. Jej właściciel Hubert Niedziółka tłumaczy: – To dobra propozycja na upalne dni. Potrawa lekka i nietucząca. A przy tym bardzo smaczna. Chyba dlatego została tak dobrze oceniona. 


Kolejne miejsca zajęły: zestaw Sushi przygotowany przez restaurację Inaba oraz exequo Golonka z Bierhalle i łosoś przyrządzany przez Szefa kuchni hotelu Jan III Sobieski Roberta Sowę podczas specjalnych pokazów gotowania w Akademii Bezpiecznego Żywienia.


Olbrzymią popularnością cieszyły się atrakcje pikniku - pokazy i wykłady dotyczące przygotowania kawy w Szkole Mistrzów Kawy MK Cafe (którą goście uznali za najładniejsze stoisko pikniku z najmilszą obsługą) oraz filmowane na żywo przez specjalną ekipę TV pokazy gotowania w Akademii Bezpiecznego Żywienia. Namiot z zabawami dla dzieci był nieustannie szturmowany przez maluchy chcące wziąć udział w konkursach.


Restauracje obecne na Smaku Warszawy oferowały najlepsze potrawy w cenie od 1 do 12 złotych. Swoje specjały przedstawili także producenci i importerzy żywności regionalnej oraz sprowadzanej do Polski z innych krajów.


Na pierwszym Festiwalu Smak Warszawy sprzedano m.in.:
- 600 porcji szaszłyka z łososia z restauracji Niebo w Gębie
- 500 porcji golonki z Bierhale
- 700 porcji kotleta z groszkiem i marchewką z Ikea Restaurant
- 600 lasagne z mięsem i cukinią z restauracji Pasja
- 400 litrów zupy Gumbo z Louisiany
- 400 zestawów sushi z Inaby
- 500 pączków z kawiarni A. Blikle…………...

 

- Za rok chcemy powtórzyć sukces imprezy. Oprócz Warszawy, planujemy organizację Smaku Krakowa. Mam nadzieję, że w przyszłości uda się nam rozszerzyć festiwal na inne duże miasta, takie jak: Wrocław, Gdańsk czy Poznań – mówi Cezary Kaźmierczak, prezes firmy MMT, organizator pikniku.
Podobne imprezy od lat odbywają się w wielu miastach na świecie, m.in. w Chicago, Bostonie i Londynie, przyciągając miliony gości.


Więcej informacji na stronie: www.smakwarszawy.pl



-
Serwis oprogramował Jacek JabłczyńskiCopyright(c) 2002 - 2014 Fundacja Promocji m. st. Warszawy